(English version below)

PRESS RELEASE - 20 januari 2014

In 1999 werkte Filip Verhaeghe, huidig oprichter van de luchtvaartfirma (UN)MANNED in Brugge, mee in het toenmalig team van EADS aan het ontwerp van de software van de deep-space satelliet Rosetta. Rosetta is een fantastische missie: later dit jaar zal Rosetta een landing uitvoeren op een komeet! Verder blijft het ruimtetuig op slechts 30 kilometer rond de komeet cirkelen, van voor de staart gevormd wordt tot dat de komeet volledig zal vergaan in die staart. De wetenschappelijke metingen die Rosetta kan uitvoeren zijn uniek.

In 2004 werd de satelliet gelanceerd, en dit jaar, 10 jaar later, komt de satelliet aan bij de komeet.

Rosetta is een van de weinige missies die zo diep in de ruimte gaat zonder nuclaire energie, met enkel zonnepanelen. Eens voorbij Mars is er echter niet genoeg zonlicht om de boordcomputers van elektriciteit te voorzien. Daarom werden de computers uitgeschakeld, met een elektronische wekker. Vandaag om 11u komt de satelliet na een reis door ons zonnestelsel terug dicht genoeg bij de zon om Rosettas computers terug aan te schakelen!

Filip was verantwoordelijk voor een stuk van het ontwerp van het Data Management System aan boord van Rosetta, inclusief een stuk van de software die de aarde terugzoekt bij het opstarten van de computers. Vandaag is dus een heel spannende dag voor ons.

Voor Filip persoonlijk was Rosetta een tijd waarbij hij in Toulouse voor EADS ging werken, en een belangrijk stap die uiteindelijk heeft geleid tot (UN)MANNED, een snelgroeiend luchtvaartbedrijf in Brugge met grote toekomstplannen.

Meer informatie over Rosetta op:

 

(English version)

PRESS RELEASE - January 20, 2014

In 1999, Filip Verhaeghe, founder and CEO of (UN)MANNED, helped in the EADS team to design the software of the deep-space satellite Rosetta. Rosetta is a fantastic mission: later this year, Rosetta will land on a comet! The main spacecraft keeps circling about 30 km around the comet, starting before the tail is formed until the spacecraft is engulfed by the tail (and is destroyed by it). De science that Rosetta will bring is unique.

In 2004, the satellite was launched. This year, a decade later, the satellite arrives at the comet.

Rosetta is also quite unique because it ventures so deep into space without the use of nuclear energy, relying instead on solar energy. Once past the orbit of Mars, there is insufficient energy from the solar panels to keep the computers running. The computers are shut down, with an electronic walkup clock set. Today at 11 AM (Brussels time), after a journey through our solar system, Rosetta is close enough to the sun again to wake up the computers.

Filip worked on the design of the Data Management System onboard of Rosetta, including a part of the software that is responsible for finding Earth after the computers are turned on. So today is an especially thrilling day for us.

To Filip personally, work on the Rosetta mission was a time where he worked in Toulouse for EADS, and an important step on the path that eventually led to (UN)MANNED, a fast grown aerospace company in Bruges with big plans for the future.

More informatie on Rosetta: